Як зіставити фактор ароми та фактор осіннього сезону. Пропоную трохи вникнути в цей цікавий момент, що навіщо і чому, і чи варто її використовувати в принципі. Що таке ароматика? Це будь-якого виду субстанція, здатна змінити запах прикормки. Запах, будучи первинним елементом, здатний видозмінюватися за допомогою вторинних складових. Ось чому є ще й смак, механіка і багато інших фізичних властивостей. Відразу потрібно розуміти лише один нюанс, чи потрібна нам арома в конкретній ситуації на місці. Тобто якого ефекту ми хотіли б досягти з її допомогою. Якщо просто поміняти запах прикормки, то чи не простіше відразу взяти прикормку з тим запахом, який ви вважаєте оптимальним? Восени проста зміна запаху в своєму класичному варіанті, як правило, просто не потрібна. Осінні корми являють собою дрібнофракційні суміші, не інертні і такі які мають слабовиражений запах у нейтральних мотивах. Спортіки взагалі радять збіднювати запах до максимально можливих кондицій. Занадто велика концентрація ароми восени здатна відлякати рибу із загодівельної точки. Що ми можемо сказати про фактори лову восени від яких логічно відштовхуватись?
Глибока вода з течією, явний лідер у плані водойми в осінній період. Під такий фактор потрібні важкі прикормки, які здатні дійти до дна і дати мінімальну втрату в розкиді для того, щоб працювати в придонному шарі. Тобто нам потрібно використовувати або просто важкі корми або прикормку міксувати з глиною або взагалі пускати в хід ароматику, щоб склеїти корм. Під ароматикою в цьому випадку я маю на увазі не концентратори, а солодкий цукровий сироп. Сироп додається у воду в досить великому обсязі під замішування, у такому разі прикормка певною мірою менше змінює свій запах, а більшою змінює механіку стаючи клейкою. Вона в принципі залишається робочою в плані механіки, але до того ж стає і важчою (інертною). Як тільки годівниця потрапляє у воду, солодка арома розчиняється у воді та початкова механіка відновлюється до первинної, задуманої виробником. Така техніка добре працює на глибині та течії. Але тут знову вклинюється фактор доцільності, восени він дуже актуальний, тому краще експериментувати не з усією прикормкою відразу, а з певною її частиною.
Концентратори запаху так само можна застосовувати з холодною водою для корекції запаху, але ця тема швидше відноситься до ароматизації, на яку потрібно дивитися крізь призму поняття "а чи не зроблю я цим запахом тільки гірше". Можна налити в прикормку багато цікавого, від чого рибі просто стане зле. Якщо хочете додавати ароми для корекції запахів, то знову ж таки робіть це порційно в кожну годівницю потроху з подальшим спостереженням, як на ваші дії реагує риба. Восени бувають ситуації, коли риба спокійно стає навіть на літній корм який потужно штиняє, тоді коректори можна лити сміливо. Але я все ж таки прихильник замісу чистого корму і порційної подачі ароми в будь-якому сезоні.
Повернемося до ароматики прикормки та її механіки. Для осені, на мій погляд, актуальна суха арома, яка по своєму універсальна. А що там за запахами, які вони в похмурому осінньому фідері? Є дві теорії, ну це умовно дві, тому що скільки рибалок стільки і теорій. Але якщо узагальнити, то ділимо умовно на дві теорії інтенсивності запаху.
- Перша теорія полягає в тому, що по холодній воді прикормка не повинна пахнути. Має бути щось нейтральне, легеньке, не нав'язливе типу трохи ванільки трохи бісквіту і вистачить. Табір прихильників цієї теорії я називаю універсалісти.
- Друга теорія це принцип, що більше тим краще. Пояснюють вони свій підхід тим, що в холодній воді запахи поширюються гірше. Щоб досягти літньої концентрації, потрібно лити арому багато і часто. Відповідно ллють вони не лише коректори, а й сиропи та й у досить великих кількостях.
Для мене запах осені умовно нейтральний, я б не рекомендував використовувати всякі фруктові, солодкі потужні складні запахи, які працюють влітку, по осені вони можуть як відпрацювати, так і зробити гірше. У моїй практиці непогано зарекомендувала себе карамель, усі спеції (за принципом чим холодніша вода тим краще себе проявляють), кориця (яка ніколи не зробить гірше), м'ясні запахи (криль, краб, креветка тощо) взагалі будь-яка м'ясна коропова тема.
Якщо підсумувати, то головне, що я б виніс, це фактор: чи потрібно щось робити, і чи не нашкодять ваші дії. Осінь це дуже делікатний сезон, в який я б охарактеризував одним словом "помірність" у всьому.