Всім фідерменам привіт, темою наших сьогоднішніх роздумів стане арома у рідкому та сухому вигляді. Думаю багатьом знайомий такий тип партнера, який кожну рибалку вносить якийсь новий компонент у прикормку, від цього він ходить шалено гордим, але, як правило, видимих результатів це не дає? Незважаючи на те, що фідерний лов любить експерименти, більшість людей проводять ці експерименти неправильно. Джерелом їхньої інформації є фахівці, які у своїх відео використовують багатокомпонентні складові, виривати з контексту один компонент і розраховувати на такий самий улов, помилково. Особливо це стосується дозування ароми. Для того, щоб завжди ловити добре, а не як доведеться з навмання обраним компонентом, потрібно розуміти які добавки є, і як вони діють. Рибальську сесію потрібно завжди починати з чистої прикормки, для того щоб розуміти, як на рибу вона діє у своїй базовій конфігурації. Ароматизатори необхідні для посилення атрактивного впливу підгодовування, тобто підвищувати привабливість прикормки для риби. Наприклад, ми можемо зробити підгодовування більш солодким або закласти в прикормку ту чи іншу фізику.

Сухі ароматизатори

Це концентровані сухі порошки, які містять у собі певну дозу сильнодіючих ароматичних речовин. Для них є кілька випадків застосування. Використовуються у випадку коли ми хочемо поміняти або посилити ароматику за рахунок того запаху, який має суха прикормка. Береться підгодівельна суміш, висипається у відро, далі беремо сухий ароматизатор і замішуємо його з прикормкою.
Перемішуємо добре, щоб порошковий ароматизатор повністю змішався з сумішшю. Після того додаємо воду, вступаючи в реакцію з водою, ароматичні речовини починають вбиратися в частинки прикормки. Фактично ми даємо базовій сумішші додатковий запах до вже наявного.
Так само застосовується для додавання в готову прикормку. Додається така суха арома невеликими партіями. В даному випадку це дає ефект вибуху при попаданні у воду. Забиваючи такий склад у годівницю разом із зволоженим кормом, ми не перемішуємо запахи, а даємо як би додаткову пляму, крім основної кормової. Частинки сухої ароми відокремлюються і починають каламутити і пахнути.

Рідкі ароматизатори (великі не концентровані)

Більш поширені серед рибалок ніж сухі. Суть рідких ароматизаторів у тому, що рідина потрапляє в прикормку набагато краще та швидше змішується. Після такої дифузії обмін та вихід ароматів відбуваються на набагато якіснішому рівні. Ще однією позитивною якістю рідких ароматизаторів є їхня підсолодженість з деякою концентрацією цукру.
Сама по собі ароматика в таких складах великого об'єму, вона добре пахне, але страждає на меншу концентрацію запаху. Часто прикормку можна повністю замішувати на ароматиці (великі пляшки), так як вони не дуже ядрені з часткою цукрової основи. Такі склади актуальні, коли риба активна і їй необхідно дати яскравий акцент, щоб залучити її з дальньої відстані. Риба приходить на точку і відчуває аромат прикормки, плюс змінюється ph, риба до цієї зміни дуже чутлива і відгукується.
Але коли ми замішуємо прикормки на таких підсолоджених ароматизаторах, не варто забувати про те, що вони змінюють її фізику.
Вони склеюють суміші і в тому випадку якщо вона вам потрібна легкою і повітряною, лити великі обсяги такого плану ароми не варто. Якщо ж треба навпаки склеїти прикормку, щоб вона добре лягала на дно і була інертною для великих глибин і течії, то замішуйтесь на аромі.

Окремо стоїть меляса

Склад, який є побічним продуктом виробництва цукру. Меляса особливо хороша для лову ляща. Лящ ласий до солодких підгодівель, меляса ж солодка, до того ж має свій специфічний запах. Меляса дуже клеїть суміш, для великих глибин на яких живе лящ саме воно.

Рідкі ароматизатори (маленькі концентровані склади)

Майже завжди знаходяться у маленьких баночках. Концентрована ароматика не має солодощів і не має смаку, в ній є суто запах. Баночкою на 70 мл, можна посилити до 10 кг прикормки. Якщо ви любитель і у вас немає необхідності поспішати приманювати рибу, або якщо на водоймі немає великого пресингу, то обсяг використання можна звести до одного ковпачка на всю рибальську сесію.
Ще одним плюсом таких аром є можливість використання з ними недорогих підгодівельних складів (без яскраво вираженого запаху). Ковпачка концентрованої ароми вистачить, щоб зробити таку прикормку привабливою для риби.
Додавати концентровану арому в прикормку потрібно під час етапу зволоження, додаючи склад у воду якою насичуватимете прикормку. Робити це можна в кілька заходів на кожному етапі замісу прикормки. Важливо, щоб кожна частинка підгодовування ввібрала аромат. Головне завдання всіх ароматизаторів, зібрати рибу з далеких ділянок водойми та спробувати утримати її на місці.

Нанесення ароматизаторів на насадки (діпи)

Діпи вирішують одне з основних питань фідериста, як виділити невелику насадку на великій кормовій плямі. Діпи бувають або у спреєвому варіанті, або у формі баночки з широкою шийкою в яку окунаються насадки.Добре в діпах те, що перебрати з запахом неможливо і це дуже економний спосіб подачі ароматики. Крім того, таким ароматизатором можна бризкати і на годівницю.
Важливо звернути увагу, щоб ваші ароматизатори для насадки не сильно перетиналися з вашою основною ароматикою прикормки, у разі злиття працювати вони зрозуміло не будуть.