Почну з банальності, будь-яка фідерна рибалка починається з приготування підгодівельної суміші, виняток- зимовий фідер, коли прикормку краще приготувати заздалегідь вдома. Перше питання має звучати так: як приготувати фідерну прикормку? Почнемо з елементарного, класифікації фідерної прикормки по рибі, на яку вона призначена. Типові представники наших річок та озер: карась, лящ, плотва, короп та лин, ось у принципі 5 основних напрямків, на які діляться магазинні підгодівельні суміші. Плюс існує більш функціональні прикормки:
універсал, холодна вода, зерновий мікс (з великою фракцією) тощо. Прикормки також відрізняються за своїм кольором і ароматичною складовою. Кожна компанія виробник має власні рецептури та штат експертів, які розробляють свої секрети та напрацювання. З мого особистого досвіду помітив наступну тенденцію. Прикормку слід брати під регіон у якому вона проходить тести і зазвичай використовується експертами компанії. Як приклад,без реклами, суміші компанії AnVi Fishing тестуються в західному регіоні та орієнтовані на лов у річці Дністер та його акваторії на противагу сумішам компанії Fanatic, орієнтованих на р. Дніпро та прилеглі до нього водні акваторії. Це суто моя суб'єктивна думка, що склади різних компаній працюють із більшою ефективністю на певних локаціях по областях. Принаймні у мене все ж таки простежувалася деяка закономірність.


Друга моя порада вибрати для себе двох або трьох виробників, братися за прикормки більшої кількості виробників не вигідно з того боку, що ви не встигнете в їхньому різноманітті знайти сильні і слабкі сторони. Благо інформація в наш час це не проблема, подивіться, на що ловлять фідерблогери (які не є представниками певних компаній), почитайте форуми та звіти.
Ціна підгодовування не менш важливий фактор, з яким слід рахуватись, враховуйте це коли робитимете свій вибір. Якщо класифікувати підгодівельні суміші по рибах, то вони відрізнятимуться наступним:

  • Прикормка на плітку- дрібна фракція в темних кольорах, досить темпова.
  • Прикормка на ляща має середню фракцію, буває в світлих і темних кольорах. У складі закладена клейкість та інертність (для ляща який харчується з дна).
  • Карпова прикормка-велика фракція з яскравими кольорами, як ми знаємо, короп риба не з полохливих. Аромати солодкі фруктові чи аромати кукурудзи.

Думаю, ця теоретика не така вже й важлива, бо все пізнається на практиці. Більш важливо розуміти, як приготувати прикормку правильно. До речі, одна з найчастіших помилок, якими грішать наші фідеристи-початківці, замішують просто шалено рідкі або, навпаки,повністю сухі суміші, а потім дивуються чому в них нуль, а берег ловить.

Перший крок, пропускаємо суміш через сито. Даний процес дозволяє зробити фракцію суміші більш рівномірною (начебто це повинен робити за нас виробник, але всяке може бути). Рівна фракція вбирає в себе вологу поступово. Коли фракція не рівномірна і в ній присутній частинки великої фракції, то в першу чергу зволожуються саме великі частинки на шкоду зволоженню менших за розміром. Я роблю дабл відсів через сито 2 мм перше, 4 мм друге. На ситі у нас залишаться різного роду зернові, склеєні частинки копра меляси, бісквітні залишки тощо. Я здебільшого їх із сита утилізую, як непотрібні і навіть шкідливі елементи.

Другий крок, зволоження прикормки. Зволоження відбувається в кілька етапів, робиться це для рівномірного напою її водою. В іншому випадку вона перетворюється на пластилін. Перед першим зволоженням прикормку потрібно добре перемішати, особливо якщо у вас мікс із кількох сумішей. Воду потрібно подавати невеликими порціями, з подальшим збиванням.
Одним з важливих індикаторів якості прикормки є її різношаровість після замісу. Коли компоненти суміші не склеюються між собою (відсутні великі грудки). Головне правило, готова консистенція суміші повинна при затисканні в кулак склеюється в одну грудку, але при цьому легко кришиться від найменшого дотику. Мінімальна клейкість нам потрібна для забивання суміші в годівницю і подальшої її доставки до дна, а гарна розсипчастість для організації кормової плями на дні водойми. Якщо ви робите перезакидання і прикормка залишається в годівниці, щось йде не так.

Після серії зволоженнь прикормці потрібно дати час настоятися. З першого погляду вона може виглядати готовою, але зазвичай через 10-15 хвилин можна помітити, що вона розбухла і стала сухішою. Тому після того, як суміш відстоялося, потрібно її ще раз перевірити і дозволожити при необхідності. Для спрощення процесу замісу прикормки можна використовувати шуруповерт зі звичайними вінчиками або навіть спеціалізованими (і таке буває).

Заміс прикормки- один з базових компонентів фідерного лову, не ігноруйте даний етап ,посилаючись на його неважливість і з часом процес стане звичним.