Сьогодні темою для роздумів стане стартове загодовування точки, як його робити, для чого це робити і порядок дій, при подальшому загодовуванні точки протягом риболовлі. Стартове загодовування напевно найпопсовіша тема серед фідеристів, але, як показує практика, вона стабільно ігнорується більшістю новачків і не тільки. Для більшої наочності порівняємо стартовий закорм із пошуком голки у стозі сіна. Замість сіна водоймище, а замість голки риба, яка в ньому так само загублена, як і голка. Для того, щоб риба знайшла вашу незначну, порівняно навіть з невеликим озерцем наживку, її варто запросити до столу. Так ми підійшли до ще одного поняття яке не розуміють фідеристи-початківці "кормовий стіл". Для накриття цього самого столу нам знадобиться, прикормка, годівниця для загодовування (просто найбільш містка з наявних) і терпіння.
Поради щодо вибору годівниці для стартового загодовування:
- Вибирати годівниці які швидко віддають корм (наприклад ті, що відкриті з обох боків)
- Переважно годівниці з великою вагою, для більш швидкого занурення
- Брати перевірені годівниці зі знайомою фізикою польоту, для збільшення точності загодівлі
- Для великої глибини вибирати закритий тип годівниць
- Для загодовування на далеких дистанціях слід враховувати фактор парусності об'ємних годівниць
- Пластикові та залізні годівниці у воді можуть падати по різній траєкторії, тому краще брати робочу та кормову годівницю в одному матеріалі (просто з різним містким об'ємом)
Скільки необхідно годівниць для стартового загодовування
Для організації невеликої кормової плями необхідно враховувати кілька обставин, конкретної цифри для цього немає.
Дані обставини залежать від глибини, характеру дна, течії, рибної різноманітності, величини водойми та багатьох інших факторів. Тема дуже широка і для її розкриття потрібно набагато більше часу та досвіду. Візьмемо універсальну цифру, яку радять майже всі фідерблогери, 10 стартових годівниць, прям як мантра звучить. Тобто нам необхідно закинути 10 годівниць в одну закліпсовану раніше точку.
Поради для правильного стартового загодовування
Після того як ви зробили кидок, перевели вудлище у вертикальне положення для амортизації і дочекалися коли годівниця впаде на дно. Проведіть вудилищем до стійки і покладіть його на неї в такому положенні, як воно стоятиме під час риболовлі.
Це робитиметься для того, щоб траєкторія кормового шлейфу по дну була ідентичною тій, що буде протягом усієї риболовлі. Тільки після цього ми беремо фідер і витрушуємо з годівниці корм (кількома ривками вудилища). Не трясіть корм з годівниці відразу по падінню. Дорахуйте про себе до 10, тільки потім починайте смикати фідер, потрібен час, щоб корм ввібрав воду.
Підтримка темпу загодовування
Для утримання вже залученої риби на точці та залучення нової потрібно систематична подача корму. Загодуватись і перезакидати раз на півгодини не наш метод. Швидкісний темп загодовування створює кормову пляму не тільки на дні, але і в товщі води. Темп загодовування знову ж таки велика тема, наприклад для плітки темп дуже високий до одного разу на хвилину. Темп для лову ляща, коропа, сазана, карася трохи помірніший, раз на 3-5 хвилин. Буває, що після стартового загодовування не клює і у рибалок-початківців починається апатія і темп зменшується. Дуже велика помилка, варто продовжувати її годувати та експериментувати з насадками.
Але протягом перших півгодини після стартового загодовування, темп завжди повинен бути високий, я лічу про себе до 30-40 і роблю перезакидання. Після півгодини вже буде зрозуміло, яка риба підійшла на точку та яку швидкість надалі підтримувати. Або робити більш тривалі паузи чи продовжувати темпувати. Буває, що швидкий темп задає сама риба, коли вона у великій кількості підходить на точку і вона починає одразу клювати. Це ідеальний випадок, який, на жаль, відбувається не завжди.
Будь-яка фідерна риболовля починається зі стартового загодовування, це фундамент майбутнього успіху, не забувайте вкласти трішки зусиль на початку риболовлі та отримайте натомість сторицею.